Badrums trender

Trender är någonting som alltid har haft stort inflytande. Att leva i ett sammanhang där influenser från människor i omgivningen kan plockas upp och tas över är ingen ny ordning, utan ett väl inövat mönster. Även inom badrum styr trender våra val av material, färger och former. Det som inredningstidskrifter och trendsättande teveprogram visar upp som ett val i tiden influerar oss till att göra liknande val. Denna naturliga utveckling får oss att alltid vilja förnya oss och försöka vara moderna i den tid vi just då lever inom. Det är en trygg känsla som förankrar oss i nuet när vi gör val i trendens tecken.

Trender inom badrum är en intressant resa för att det ofta är så tydligt till vilket decennium ett specifikt badrum hör. Badrum började byggas i början av 1900-talet för att ersätta torrdassen och badbaljorna. Mässing och marmor var vanliga material och badkaren fick gärna ha lejontassar. På 1920-talet var badrummet en integrerad del i våra hus och inbyggda badkar och spegelskåp var en klar trend, tillsammans med toaletter med inbyggd spolning. På 1960-talet tog badrumsdesignen så äntligen modet till sig med färgat porslin och uppseendeväckande mönster. Exotiska material som teak blev gängse norm, gärna i kombination med glas och plåtdetaljer.

Trender för badrummet styr sedan decennier våra val

Trender som kommer och går

På 1970-talet var trenden murriga färgtoner och gärna dubbla handfat, medan 80-talet blev decenniet som introducerade badrummet som ett rum att verkligen vistas i. Nu presenterades trender dels mot det glamorösa hållet med guld, läder och plast, och dels med detaljer i knalliga, fräscha neonfärger. 90-talet körde på med starka färger, häftiga mönster och jacuzzi, medan vi på 2000-talet besinnade oss och skruvade tillbaka till en minimalistisk linje istället. Den trend vi följer efter 2010 går hand i hand med det växande intresset för ekologiska varor och ansvarstagande för den egna konsumtionen. Högt värde läggs dels på naturliga material och färger i brunt och mörkgrått, och dels på miljövänliga detaljer.